Friday, May 3, 2019

Miloš Petković piše sa decom i Novosadska razmena knjiga


U okviru Novosadskog sajma knjiga organizovali smo radionicu kreativnog pisanja i crtanja za decu na temu tetralogije Patuljci i vile Miloša Petkovića, u izdanju Pčelice.

Prerazmišljavanje, Miloš i ja iskoristili smo priliku koju nam je pružio njegov dolazak na Sajam da se udružimo i približimo književnu fantastiku deci.

Miloš piše fantastiku zasnovanu na slovenskoj mitologiji koja je po bogatstvu motiva u rangu sa globalno poznatim mitologijama poput nordijske, grčke ili egipatske. Posebnu draž daje joj to što je naša jer se na mnogo načina sa njom možemo povezati. Ovom tetralogijom pronašao je sjajan način da je približi deci.

Moji klinci ga poznaju već godinama (što je velika stvar s obzirom na to da jedan ima nepunih šest, a drugi tri) i na pitanje ko je Miloš odgovaraju: "naš drugar pisac". Bolje ne bih umela da ga opišem. I ranije im je pisao posvete u knjigama, a sada je došlo vreme da im posvećuje knjige koju su za njih pisane, koje ne moraju da čekaju da odrastu da bi čitali.
Pretvorili smo tu avanturu u ritual pred spavanje i, dok mlađi dečak negoduje jer se vrlo brzo uspava, stariji je potpuno zaplovio u svet vile biljarice Gaje Brezane i patulj-čarobnjaka Barbuta Riđobradog.

Priča počinje Prolećem:

Šumska gospa, najmudrija i najstarija među vilama, bolesna je. Čudnom povezanošću zajedno sa njom i priroda pati, umire, a očekivano proleće ne dolazi. Protiv zlih čini koje su odgovorne za ovu pošast niko nema rešenje. Niko – osim dvoje malih, hrabrih i po svemu drugačijih junaka.
Patuljak Barbut Riđobradi, sin Mandragorov, živi u patuljačkom gradu ispod Đavolje varoši. Za razliku od svojih saplemenika zlato i dijamanti ga ne interesuju, ne pije pivo, niti uživa u bučnim patuljačkim zabavama. Sa svojim tvorom Pasuljem i davždenjakom Kaleidom živi povučeno čitajući knjige i učeći magiju sve dok ga ostali patuljci jednoga dana ne proteruju samo zato što je drugačiji od njih…
Nije samo patuljački svet netrpeljiv prema drugačijima. Vila Gaja Brezana zbog svog polomljenog krila, bele kose i pegica bila je predmet zadirkivanja i ismejavanja od strane drugih vila. Ali kada je trebalo pokazati hrabrost i mudrost, kada je trebalo žrtvovati se i sopstveni život rizikovati zarad opšteg dobra – patuljak Barbut Riđobradi i vila Gaja Brezana su pokazali svoju posebnost i veličinu.

Milošu rad sa decom nije stran. Udruženje ljubitelja fantastike Ordo DracoNiš, čiji je član, u sklopu radionice kreativnog crtanja i pisanja pomoglo je talentovanim niškim osnovcima da napišu, ilustruju i objave zbirku priča Vilin-pero Drakonije, a potom im se svesrdno pridružila u njenoj promociji. Niški pisci i ljubitelji fantastike super su organizovani, sjajno rade i još bolje se zabavljaju, a imaju čak i vešticu u svojim redovima. Zato smo bili vrlo uzbuđeni što ćemo se družiti.

Na pitanje šta nam treba za radionicu, naš mladi učitelj je odgovorio – papiri, olovke i deca. Tako je i bilo, papire i olovke nije bilo teško nabaviti, a kako se ispostavilo, ni decu. Učiteljica drugog razreda OŠ "Svetozar Marković - Toza" dovela je svoj razred na radionicu i već tada je štand Prerazmišljavanja bio mali da ugosti sve učesnike, pa su nam organizatori ustupili binu do sledećeg zakazanog događaja.

Po Miloševom iskustvu, kada se osmisli junak priče se lako razvijaju i van radionice. Stoga, svim učesnicima dao je zadatak da odaberu vrstu, ime, osobine i moći svog junaka i da ga potom nacrtaju. Inicijalnu ideju da kod kuče dovrše zadatak tako što će obojiti crtež klinci su oduvali svojom zainteresovanošću i kreativnošću pa su sve završili za vreme radionice.





        Kada je došlo vreme da napustimo binu sjajni domaćini štanda Pokrajinskog sekretarijata za kulturu koji se nalazio tik do nje potpuno su ispraznili svoj prostor i ustupili nam ga do završetka radionice. Divan gest na kojem smo im veoma zahvalni.

Radionica se sjajno odvijala i počeli su da pristižu gotovi radovi. Sve lepši od lepšeg. Grupa dece je čak napravila porodicu junaka, sa istim prezimenom! Nošeni poletnošću mladih stvaralaca, spontano smo odlučili da na Novosadskoj razmeni knjiga koja će se održati u nedelju 5.5.2019. u Eđšeg– kulturnoj stanici izložimo njihove radove. Više detalja možete pročitati ovde, a ja vas pozivam da povedete klince na Prolećnu razmenu knjiga jer će biti izveden pilot program celodnevne animacije dece što znači da možete spokojno da zaronite u knjige.

Kruna uspešne i zabavne radionce bila je vest učiteljice da su deca sutradan, na Osmi mart, inspirisana radionicom, opisala i nacrtala svoje majke, a kako smo mi dočekali i proslavili taj praznik pisaću vam u sledećem tekstu. Čitamo se!


No comments:

Post a Comment